Kako se včlanim

Kako se včlaniti? Zelo preprosto! Izpolniš prijavnico na dnu strani in se nam pridružiš na naslednjem treningu.

A ponavadi ne gre tako hitro – verjetno imaš na začetku kup vprašanj. Najbolj enostavno bo, če v meniju “urnik” poiščeš najbližjo lokacijo treningov in si v prihodnjih dneh prideš ogledat vadbo aikida. Inštruktorji ti bodo z veseljem odgovorili na vsa vprašanja, nekaj najbolj pogostih pa je opisanih v nadaljevanju.

Zakaj aikido?

Aikido krepi fizično pripravljenost, koncentracijo in duševno stabilnost. Prvi učinki vadbe se pokažejo že po nekaj mesecih. Preprosto bolje se počutimo, manj je bolezni, anksioznosti in podobnih tegob.

Aikido temelji na filozofiji samoobvladovanja in strpnega reševanja konfliktov, zato je uporaben tudi v vsakdanjem življenju. Cilj je, da obvladaš stres in ne obratno. Učinek aikida spoznaš takrat, ko ti kakšen zoprn profesor ali pa šef preprosto ne pride več do živega. Aikido te nauči, kako v kočljivih trenutkih ohraniti mirno kri in situacijo izkoristiti sebi v prid.

Predvsem pa je aikido borilna veščina. Sicer živimo v relativno varnem okolju, a nikoli ne veš, kdaj boš naletel na kakšnega prepotentneža, ko se bo potrebno fizično ubraniti napada. Tudi če treniraš aikido šele nekaj mesecev – vedno je bolje znati nekaj kot nič.

Je aikido zame?

Trening aikida lahko vsak prilagodi svojim zmožnostim, zato je vadba primerna za staro in mlado, za ženske in moške. Hm, po vzoru Evropske komisije bi si sicer želeli nekaj več uravnoteženosti med spoloma:) – dekleta vabljena!

Aikido vadimo v parih. Pri tem inštruktorji in starejši člani intenzivnost vadbe prilagodijo znanju mlajših kolegov, s katerimi vadijo. Naši najmlajši člani imajo 7 let, najstarejši začetniki čez 50. Nikoli ni prepozno!

Poškodb je malo, še največ jih je, kadar gremo igrat nogomet:)

Kako poteka trening aikida

Trening se prične že z vstopom v Dojo. S priklonom sliki velikega učitelja (O’Senseia) stopimo v nov svet. Tu velja kodeks aikida.

Začnemo s sproščenim ogrevanjem in vajami, ki aktivirajo naš center, “ki”. Učitelj (sensei) pokaže prvo vajo, učenci mu sledijo. Vaje potekajo v parih, kjer ima eden od učencev vlogo napadalca (uke), drugi pa ob njegovih napadih vadi aikido tehnike. Po nekaj napadih vlogi zamenjata.

Tehnike aikida so izključno obrambne in se končajo z metom (in padcem napadalca) ali pa prijemom, ki napadalca “uklene”. Ti prijemi so lahko za napadalca  neprijetni (v tem je smisel borilne veščine), zato jih izvedemo samo do stopnje rahle bolečine – “poraženi” napadalec da s tapkanjem roke znak, če ga prijem preveč boli. Nikakor nočemo, da kdo odšepa s treninga.

Ker na treningu pazimo drug na drugega, aikido velja za “mehko” borilno veščino. Če pa v življenju pride do situacije, ko se je treba resno braniti, pridevnik “mehko” mirno izpustimo…

Med prijatelji

Že res, da na tatamijih (blazinah) vlada red. A ko se trening konča, smo predvsem prijatelji. Z leti smo postali dobsedono velika družina, saj se članom na tradicionalnem aikido taboru rade pridužijo boljše in slabše polovice z dedki in babicami vred, ki pazijo na najmlajše, ko sta oči ali mami na tatamijih. Klub očitno sprošča dobre vibracije. Sicer pa – prepričaj se sam(a)!

Oglej si trening

Vabimo te, da si ogledaš trening in se pogovoriš z inštruktorji in člani društva. Najava na trening ni potrebna. Oglej si urnik in izberi termin, ki ti najbolj ustreza. Oglasi se 10 minut pred pričetkom treninga.

05_planica_01
05_planica_02
05_planica_03
04_kako_se_vclanim_logo

Športno društvo Atemi
Ob sotočju 14, 1119 Ljubljana, Slovenija

Pristopna izjava

    * Vsa polja so obvezna.

    Podatki otroka

    Podatki skrbnika