Shihan Fumio Toyoda

Fumio Toyoda se je rodil 8. novembra 1947 na Japonskem. Z desetimi leti je začel trenirati aikido pri senseiju Koichiju Toheiju, enemu prvotnih učencev Moriheija Ueshibe. Z učenjem je nadaljeval skozi vsa otroška leta in pri dvanajstih letih se je lotil tudi juda. Kasneje se je judu odrekel in se popolnoma posvetil aikidu. Mojstrski naziv je osvojil pri sedemnajstih letih, podelil pa mu ga je znani učitelj Morihiro Saito.

Takrat je mladi Toyoda pričel tudi z misogi treningi, kar je bila tisti čas navada v doju Koichija Toheija. Šlo je za intenzivne treninge dihanja in zenovske meditacije v zloglasnem doju Ichikukai v Tokiu, ki še danes slovi po izredno napornem učenju, katerega prestanejo le redki.

Z osemnajstimi leti se je Fumio Toyoda vpisal na Univerzo Senshu, kjer je študiral pravo. Nekaj časa je stanoval v bližini Hombu doja v Tokiu in treniral pri O’Senseiju Moriheiju Ueshibi. Kmalu zatem se je preselil v dojo Ichikukai, kjer je poleg že omenjenega misogi treninga začel prakticirati zen pod vodstvom mojstrov Tessa Hina in Bokugyukutsu Keizana.

Po urjenju v Ichikukaiju je Fumio Toyoda končal študij prava in diplomiral na Univerzi Senshu. Tisti čas je prišel tudi do pomembnega spoznanja, da ga pravo kot poklicna pot ne zanima. Resnično sta mu bila pomembna le aikido in shugyo oziroma intenziven trening. Odločil se je, da se popolnoma posveti aikidu, zato se je prijavil za uchideshija (v doju živečega učenca) v Hombu doju, vendar je takrat O’Sensei že umrl. Toyoda je tako postal prvi uchideshi Kisshomaruja Ueshibe, O’Senseijevega sina in naslednika.

Nato je aikido doživel dramatičen razkol, saj se je Koichi Tohei, ki je bil dotlej glavni učitelj v Hombu doju, odločil zapustiti organizacijo Aikikai in ustanoviti lastno organizacijo, imenovano Ki združenje. Fumio Toyoda se je odločil podpreti svojega prvotnega učitelja, zato se je pridružil Toheiju. Po njegovih napotkih se je preselil v Chicago in začel s širjenjem aikida v Združenih državah Amerike.

Leta 1984 je Fumio Toyoda ustanovil lastno zvezo z imenom Aikido Association of America (AAA) s sedežem v Chicagu. Tam je potekal tudi prvi državni inštruktorski seminar. AAA je bila prva organizacija, ki je ponudila tovrstno urjenje – torej »učenje, kako učiti«, kar ni enako zgolj preprostemu treniranju. Spoznanje, da poučevanje zahteva posebne veščine, ki jih posameznik morda ne pridobi skozi običajen trening, je predstavljalo bistvo Toyodinega prizadevanja. Danes morajo vsi učitelji vsaki dve leti potrditi svojo usposobljenost z obiskom inštruktorskega seminarja.

Fumio Toyoda je nato ustanovil še sestrsko organizacijo, imenovano Aikido Association International (AAI), saj so si tudi druge države želele sodelovati pri kvalitetnem usposabljanju učiteljev aikida. Pod okriljem AAI se trenutno izvajajo učiteljska usposabljanja v 11 državah poleg ZDA – tudi na Japonskem in seveda v Sloveniji.

Leta 1994 je prišlo do še enega prelomnega dogodka. Fumio Toyoda je s privoljenjem Kisshomaruja Ueshibe  ponovno vzpostavil vezi z organizacijo Aikikai. Na ta način je sensei Toyoda poskrbel za še večjo povezanost in rast borilne veščine aikido.

Zaradi nenadne bolezni je Fumio Toyoda prezgodaj umrl leta 2001 v Chicagu.